Informe de gestió de l'any 2018

Balanç d’activitats de l’any 2018

Un any més, el Catalan Insitute of America ha acabat l’any deixant enrere un calendari ple d’activitats. Entre la calçotada amb què vam engegar el 2018 i la tradicional celebració del Tió de Nadal hi ha hagut activitats tant pels grans com pels menuts, algunes de serioses i altres de gresca, amb temàtiques des de les arts fins la política. El Catalan Insitute of America aspira a oferir una programació que reflecteixi la diversitat d’interessos i circumstàncies de la comunitat catalana i catalanòfila de Nova York. En aquest sentit, els disset esdeveniments organitzats en el decurs del 2018 han estat tot un èxit!

Per Sant Jordi vam aplegar dansaires, músics i poetes en una nova ubicació a l’Upper West Side. La Núria Martin Fandos ens va impressionar amb la seva dansa contemporània, en Roger Noguerol i l’Aaron Weiman ens van delectar amb la seva fusió musical, vam gaudir de poesia amb Maria Cabrera i Eloi Creus, vam sentir cantar la soprano Anna Tonna i ens ho vam passar d’allò més bé ballant una gran sardana sota la direcció de l’Elisabet Torras. Tot plegat no hagués estat possible sense la coordinació de la Mary Ann Newman i del Farragut Fund for Catalan Culture in the US, amb el que dos dies després també vam oferir una lectura de textos a la llibreria McNally Jackson, a càrrec novament de la Maria Cabrera i l’Alícia Kopf, autora de Brother in Ice, i les seves traductores, respectivament Mary Ann Newman i Mara Faye Lethem.

La cultura també va ser present per Sant Joan, amb una Revetlla de Cançons a càrrec de Gara Roda i Miquel Llull Riera. Per la Diada, l’Anna Hervás de Castellers Experience ens va fer una classe de castells a Central Park i, per la Castanyada, vam gaudir d’un concert de la Meïa alhora que donàvem la benvinguda als corredors catalans a la marató de Nova York.

El 2018 també ens ha portat a fer una visita amb doble propòsit al cor de Nova York. La Directora de l’oficina de Turisme de Catalunya a Nova York, la Cristina Gargallo, ens va explicar la campanya Legends of Catalonia, mentre contemplàvem les grans pantalles publicitàries a Times Square, mentre que les artistes Laia Cabrera i Isabelle Duverger ens van explicar la seva videoinstal·lació interactiva a la paret nord de la Terminal de Port Authority. Com a gran propina vam poder veure la sala de màquines darrera de la instal·lació, dins de la Port Authority.

Durant tot l’any, la Roser Bonet, la Marta Guitart i la Cristina Arola s’han ocupat d’entretenir la canalla amb jocs, manualitats, llegendes i contes de tota mena. Gràcies a elles, els nens han pogut gaudir de valent de les tradicions de Sant Jordi, la Castanyada i el Tió. La Roser, a més a més, ha fet classes de català per a nens. La trobarem a faltar i li desitgem molta sort ara que ha tornat a Catalunya.

Estem molt agraïts, també, per la feina incansable de la Núria Diví qui, des de fa una pila d’anys, ensenya classes de català als adults. Des del 2009 més de 70 alumnes han anat a les seves classes de català!

Com cada any, el 2018 també hem facilitat trobades de la nostra comunitat amb institucions i polítics catalans. La delegació de l’Institut Català de les Dones ens va visitar durant la seva participació a la Commission on the Status of Women a l’ONU. L’Ernest Maragall, l’Alfred Bosch, la Natàlia Sànchez i l’Albert Botran es van reunir amb la nostra comunitat per explicar com veien la situació política a Catalunya poc després de l’aixecament del 155. Romandrem sempre disposats a facilitar trobades d’aquesta mena amb els nostres representants polítics.

Pel que fa la gresca, una vintena llarga d’estudiants d’universitats novaiorqueses van assistir al nostre primer happy hour per a estudiants amb motiu de la rentrée acadèmica. En el decurs de l’any hem organitzat altres trobades similars, sense que calgués cap programa ni ocasió especial per trobar-nos i passar una estona plegats. I l’octubre vam rebre en Pepe Raventós, de Raventós i Blanc, que ens va guiar en un tast i contrast dels seus vins escumosos amb champagnes francescos. Va ser una vetllada íntima, alegra i plena de bon menjar i bon beure cortesia de Despaña.

Screen Shot 2019-04-24 at 6.56.36 AM.png

Balanç financer del 2018

El CIOFA continua en una situació financera delicada. Per ara ens continuem finançant exclusivament de les quotes dels nostres socis, les donacions puntuals i els magres beneficis que de tant en tant obtenim amb algun esdeveniment. Tanmateix, tenim despeses estructurals que son difícils de cobrir i, un any més, hem acabat l'any amb dèficit (si bé ha estat menor que l’any passat). De moment tenim prou estalvis per anar passant però estem treballant per rectificar aquesta situació.

El nostre pla passa, en primer lloc, per buscar un grup de mecenes que es comprometi a donar- nos suport ecònomic suficient per cobrir les despeses fixes durant els propers 3-5 anys. En segon lloc, estem explorant les subvencions a què poguem optar per la nostra feina, tant les que ens puguin arribar des de Catalunya com les disponibles aquí a Nova York. Finalment, tenim un compromís ferm de millorar la nostra oferta per captar nous socis i fidelitzar els existents, tasca gens fàcil en una ciutat on molta gent és de pas i amb una oferta cultural i de lleure tan gran.

Aprofitem per recordar-vos que us podeu fer Supporters del CIOFA per només $125 anuals, quota que inclou tota la família. Recordeu que el CIOFA és una non-profit 501(c)(3) i que tant les quotes com les donacions són desgravables al 100%.

Governança i nova Junta Directiva

Durant el 2018 hem seguit treballant amb l'assessorament pro-bono de DLA Piper en una revisió i actualització dels nostres estatuts amb l’objectiu d’adequar-nos als requisits de la Nonprofit Revitalization Act, la legislació que regeix les non-profits a l'estat de Nova York i que va ser actualitzada el 2017. Tenim pendent la implementació dels nous estatuts, que professionalitzaran la nostra governança i ens dotaran d'una major flexibilitat a l'hora d'incorporar nous membres a la Junta Directiva del CIOFA. Preveiem implementar-los durant el 2019.

Vam acabar l’any amb l’elecció d’una nova Junta Directiva composta dels següents membres:

  • Daniel Parcerisas, President

  • Cristina Arola, Tresorera

  • Marc Tió, Secretari

  • Josep Carner

  • Núria Diví

  • Marta Guitart

  • Mary Ann Newman

  • Mireia Rozas

  • Pere Sànchez

Agraïments

El balanç del 2018 seria incomplet si no agraïssim la feina de tots els qui ens ajudeu dia a dia a tirar endavant la nostra tasca. Molt espcialment, volem agrair la feina de la Jess, l’Albert, l’Alberto, la Laura i la Roser.

Gràcies, també, a l’Hotel Roger Smith, que ha estat una mena de seu informal de la nostra organitzacio durant anys. L’espai és, literalment, un dels béns mes preuats a la nostra ciutat i moltes de les nostres activitats no serien possibles sense el seu suport.

Catalan Institute of America